64% din populația Chinei a fost infectată cu Covid. „Este timpul să ne concentrăm asupra zonelor rurale”

de: Dumitrescu Andrei
13 01. 2023

Aproximativ 900 de milioane de persoane din China au fost infectate cu coronavirusul până la 11 ianuarie, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Beijing.

Raportul estimează că 64% din populația țării este infectată cu virusul.

Acesta plasează provincia Gansu, unde 91% din populație ar fi infectată, pe primul loc, urmată de Yunnan, (84%) și Qinghai (80%).

Un epidemiolog chinez de top a avertizat, de asemenea, că numărul cazurilor va crește în zonele rurale din China în timpul noului an lunar.

Vârful valului va dura două-trei luni

Se așteaptă ca vârful valului de Covid din China să dureze două-trei luni, a adăugat Zeng Guang, fost șef al Centrului chinez pentru controlul bolilor.

Sute de milioane de chinezi călătoresc în orașele lor natale – mulți pentru prima dată de la începutul pandemiei – înainte de Anul Nou lunar, pe 23 ianuarie.

China a încetat să mai furnizeze statistici zilnice Covid de când a renunțat la Covid zero.

Dar spitalele din marile orașe – unde facilitățile de asistență medicală sunt mai bune și mai ușor de accesat – au devenit aglomerate cu pacienți cu Covid, pe măsură ce virusul s-a răspândit în țară.

Vorbind la un eveniment la începutul acestei luni, Zeng a declarat că „este timpul să ne concentrăm asupra zonelor rurale”, în remarci raportate de publicația Caixin.

Mulți bătrâni, bolnavi și persoane cu dizabilități din mediul rural au fost deja lăsați în urmă în ceea ce privește tratamentul Covid, a adăugat el.

Provincia unde 90% din populație a avut Covid

Provincia Henan, din centrul Chinei, este singura provincie care a oferit detalii privind ratele de infectare – la începutul acestei luni, un oficial din domeniul sănătății din această provincie a declarat că aproape 90% din populație a avut Covid, cu rate similare în zonele urbane și rurale.

Cu toate acestea, oficialii guvernamentali spun că multe provincii și orașe au depășit vârful de infecții.

Sărbătorile Anului Nou Lunar în China, care încep oficial la 21 ianuarie, implică cea mai mare migrație anuală de persoane din lume.

Se așteaptă ca în total să fie efectuate aproximativ două miliarde de călătorii, iar zeci de milioane de persoane au călătorit deja.

Luna trecută, China a renunțat brusc la politicile sale de „zero Covid”. De asemenea, ea și-a redeschis duminică frontierele.

Datele oficiale indică cinci sau mai puține decese pe zi în ultima lună, cifre care nu sunt în concordanță cu cozile lungi observate la casele funerare și cu relatările despre decese de pe rețelele de socializare.

În decembrie, oficialii chinezi au declarat că intenționează să publice lunar, mai degrabă decât zilnic, actualizări privind situația Covid în țară.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a acuzat China, care a încetat să mai raporteze decesele cauzate de Covid, că subraportează în mare măsură decesele cauzate de Covid.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a subliniat din nou joi, în cadrul unei ședințe de presă obișnuite, că Beijingul a împărtășit datele Covid „în timp util, deschis și transparent, în conformitate cu legea”, după ce a avut schimburi tehnice cu OMS în ultima lună, potrivit BBC.

Experții internaționali în domeniul sănătății au prezis cel puțin un milion de decese legate de Covid în China în acest an. Beijingul a raportat oficial puțin peste 5.000 de decese de la începutul pandemiei, una dintre cele mai scăzute rate de deces din lume.